Dünya Değişirken Twitter Kuş Kalamazdı

elon musk

Herkese merhaba,

Bir süredir Twitter’daki değişim gündemimizde son olarak da telefonlarımızdaki uygulama ikonu kuştan siyahlar içinde bir X’e dönüşüverdi.

Twitter ve Elon Musk’ın satınalımı süresince birçok yazı yazdım ve konuyu canlı yayınlarda değerlendirdim. Şimdi gelin son duruma bir bakalım.

Twitterda bildiğimiz gibi 2006 yılında kurulmuş sosyal medya platformu. Tüm dünyada milyonlarca kullanıcının aktif şekilde kullandığı bir mecra.  1,5 milyar yakın hesabın ve yaklaşık 300 milyon aktif hesabın olduğu devasa bir platform. En büyük özelliği de her konuda düşünce akışının yer aldığı bir yapıda olması. Hatta ve hatta Twitter marka olarak kalmamış, “tweet” kelimesi 2013 yılında Oxford sözlüğüne eylem adı  olarak eklenmişti.

Elon Musk Tesla, SpaceX gibi önemli şirketleri olan bir seri girişimci. Teknolojiye de son derece hakim bir isim.

Twitter, Elon Musk tarafından 44 milyar dolara satın alınmıştı. Hatta Elon Musk’ın satınalım sonrasında Twitter merkezine elinde lavaboyla girmesi arkası kesilmeyecek birçok değişimin sinyalini vermişti.  Yönetim kurulu üyelerinin, çalışanların işten çıkarılması, mavi onay rozetinin ücreti konuşulurken Musk şimdide Twitter’ın maviş kuşunu X’e dönüştürüverdi. Böylece Twitter 2.0 olarak düşünülen süreç X’e dönüşmüş oldu.

Twitter, Karizmatik Marka Olmak İstiyor

Aslında Elon Musk tamamen bir yeniden markalama stratejisi izliyor. Zamanında sosyal medyaya getirdiği yenilik ile çığır açan Twitter artık aynı kalmaya devam edemezdi. Teknolojideki değişim, kullanıcı ihtiyaçları ve deneyimleri doğrultusunda yeni bir formata geçmesi sürdürülebilirliği için de şart olmuştu. Birçok kullanıcı yapılan değişikliklerden şikayetçi olsa da Elon Musk burada vizyonerliğini devreye alması gerektiğinin farkındaydı. Şunu da unutmamak gerekir Elon Musk bu işleri yaparken son derece büyük risklerde alıyor. Zira risk almak girişimciliğin doğasında var el mahkum yapacak bir şey yok.  Fakat görünür bir gerçek var ki o da 44 milyarlık satınalım sonrasında Elon Musk’ın planlarının tam olarak  tutmamış olması. Birde karşısına Mark Zuckerberg’in geliştirdiği Threads çıkınca rekabet iyice arttı.

İşte bu yüzden ünlü pazarlama uzmanı Jack Trout’un “Değiş yada öl” sözü günümüzün hızlı değişen dünyasında son derece geçerli olduğundan Elon Musk şansını zorlamaya devam ediyor.

Diğer yandan Twitter’ın X’e dönüşmesi ile ilgili resmi duyurudan hemen önce, Twitter CEO’su Linda Yaccarino, ‘X’in “gelecekteki sınırsız etkileşim durumunu” temsil ettiğini ve “hayal etmeye başladığımız şekillerde” bağlantılar oluşturacağını belirtmişti.

Elon Musk yönetimindeki Twitter artık kendisine yeni bir boyut hedefliyor.   Elon Musk aslında Twitter’ın ş modelini yenilerken marka kimliği için yeniden markalama uyguluyor. Logo’da markanın görsel boyutu olarak bu değişimi yönetmekte pay sahibi haliyle. Dolayısıyla sadece bir metin platformu olmayacak olan Twitter’ın “cikcikleyen, maviş ve şirin” kuş logosunu değiştirmesi de bana göre uygun bir yaklaşım.

Aslında bir diğer yandan eski logoyu çok sevenler için logoya bakınca figüratif, sola bakan bir kuş görmek halen mümkün.

Buradaki esas önemli nokta Elon Musk’ın Twitter’ı daha entegre ve bütünleşik bir platforma dönüştürme niyeti. Musk daha önce bazı konuşmalarında Superapp yani ‘her şeyin uygulaması’ kavramından bahsetmişti. Bunun Çin’deki WeChat benzeri ya da Hindistan’da devreye giren TataNeu gibi adına X diyebileceği bir uygulama olarak telaffuz etmişti. Twitter’ın uzun vadeli potansiyelini şimdikinden çok daha yüksek görmesinin altında bu bakış açısının olduğunu düşünüyorum.

 Nasıl ki akıllı telefonlar birçok uygulamayı içinde barındırıyorsa, Musk’ın bahsettiği sistemde birçok hizmet uygulamasını içinde barındıran bir ‘Süper uygulama.’ Mesajlaşma, pazar yeri ve sosyal paylaşımların bir arada olması şeklinde. Böyle bir uygulamanın giderek bağlantılı ve entegre hale gelen, hızlanan dünya için tercih edilebilir olacağını düşünüyorum. Musk’ın örnek gösterdiği WeChat kiralama, gıda, konser, giyim alışverişlerindeki komisyonlardan gelir elde ediyor.

Bir diğer detay da Musk’ın yatırımcı sunumunda 2028’e kadar ödemelerle 1,3 milyar dolar bir iş hacmi yaratılabileceğine yer vermiş olması.  Dolayısıyla influencer ya da içerik üreticiler tarafından tercih edilmesi Twitter’ın-artık X’in- ivmelenmesine katkı sağlayabilir. Şu anda influencerlar ve içerik üreticiler için Twitter son sırada yer alıyor. Bu sebeple Web 3.0 ile sosyal medyayı bir araya getirmenin ana amaç olduğunu düşünüyorum. Elon Musk, Twitter’da kriptoparalar üzerine yaptığı açıklamalarla da biliniyor. Diğer yandan Elon Musk  kripto para ilgisi nedeniyle  X’de kripto para kullanımının yaygınlaşmasında etkili olacak.  Elon Musk Twitter’ı ‘medeniyetin geleceğini’ sağlamak için satın aldığı yönünde beyanda bulunmuştu. İnternetin geleceği veya yeni nesil internet olarak tanımlanan Web 3.0 da  blokzincir ve yapay zeka üzerinde yükseliyor. Eski Twitter yeni X’de tüm bunlardan nasibini alacak.

Elon Musk’ın X Sevdası: X.com, Model X, Space X, XA12…

Elon Musk X harfini bir hayli seviyor ve hayatının birçok alanında yer veriyor. Musk, elektrikli otomobil şirketi Tesla’nın ilk modellerinden biri olan Model X’i piyasaya sürdüğünde, SpaceX’i kurduğunda ve yapay zeka uygulaması xAI’yi başlattığında bu farkedilmişti. Daha da önemlisi Musk, en küçük isim verirken de X den vazgeçmemişti.

Tesla ve SpaceX’in CEO’su Musk, doğum sonrasında Twitter’da yaptığı paylaşımla haberi duyurmuş ve aynı zamanda oğlunun adının “X Æ A-12 Musk” olduğunu açıklamış, kısaca “X” adını vermişti.

O dönem eşi Grimes ise oğullarının isminin arkasındaki anlamı Twitter’da X” matematikte bilinmeyen bir değişkeni temsil ederken, “Æ” AI yani yapay zekanın Elfçe yazılışı ve çeşitli dillerde “aşk”ı simgeliyor.şeklinde açıklamıştı.

X.Com alan adını da uzunca bir süre boş tutan Elon Musk, bembeyaz açılan bir sayfada X harfine yer veriyordu. 2023 yılında Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasının ardından ise X.com, Twitter’a yönlendirildi.

X Sembolünün Anlamı

X sembolü bilinmeyeni, gizliliği, tehlikeyi ve sonu temsil eden çeşitli anlamlara sahip. X harfinin sembolizmdeki karşılığı ise “arayış ve buluş”dur.

Bilinmeyenin sembolü olarak, X sembolü gizemli veya bilinmeyen, çözülmesi gereken bir şeyi belirtmek için kullanılır. Bazense X sembolü, haritalarda ve toplantı yerlerinde belirli yerleri veya varış noktalarını işaretlemek için kullanılır. Bazı bağlamlarda, X sembolü varlığı sona ermiş, geçmiş ve gitmiş bir varlığı tanımlar.

Diğer yandan bazı kaynaklarda X sembolünü haç ile ilişkilendirirken, bazı akademisyenlere göre bu sembol daha çok pagan güneş sembolüyle özdeş olduğunu ifade edilmektedir.

Bence Elon Musk burada X’i Twitter’ın mevcut yapısını geliştirme, fonksiyonlarını artırma, birkaç katına çıkarma şeklinde de düşünmüş olabilir.

Velhasıl eski Twitter, yeni X ile bakalım neler hayatımıza girecek veya farklılaşacak göreceğiz. Umarım Elon Musk X ile değişen dünyayı ve kullanıcıları yakalamayı başarır.

Ecehan Ersöz

Marka ve İletişim Uzmanı

İlgili Konular